Augustus 2021

Gewoonten schakelen je denken en je gevoel uit. Nu is er geen betere tijd dan vakantietijd om alles net even anders te doen. Het is heel gezond om de sleur te doorbreken en al je zintuigen te gebruiken bij wat er op je pad komt. Geef aandacht aan je zintuigen, zo komen ze meer in balans. Zo kun je toerist zijn in je eigen tuin of omgeving. Door met al je zintuigen op scherp je omgeving waar te nemen, ervaar je bewust je omgeving. Luister, ruik, voel, proef en kijk om je heen en verwonder je. En gebruik als zesde zintuig je intuïtie, zodat je je bewustzijn verder kan ontwikkelen. Angst, gewoonten en stress belemmeren je intuïtie, dus als je deze drie wat kan reduceren kun je meer gebruik maken van je intuïtie. Op de afbeelding hieronder zie je dingen als je er de aandacht voor hebt.

Dat is natuurlijk leuk om al die prikkels binnen te laten komen, maar bij de hoog gevoelige personen onder ons kost het meer tijd om al deze prikkels te verwerken. Er zijn binnen mijn praktijk veel hoog gevoelige personen, waarbij de hoog gevoeligheid regelmatig de reden is van een consult. Want hoe kun je omgaan met hoog gevoeligheid? Het versterken van je “ik” is één van de kernpunten waar we  mee aan de slag gaan. Er zijn vele remedies, stenen en oefeningen om jezelf tegen de vele prikkels te beschermen om zo het proces te begeleiden bij het versterken van  je “ik”.

Hoog gevoeligheid is voor cliënten met de ziekte van Lyme eerder regel dan uitzondering. Wat ikzelf van deze cliënten heb mogen leren is dat het versterken van de persoon meer helpend is dan het willen uitroeien van de bacterie. Al zegt menig cliënt in eerste instantie dat hij/zij de bacterie dood wil hebben.

Dit kun je breder trekken naar andere ziektebeelden. Zo ook naar wat momenteel in de wereld gaande is. Laten we onszelf gezonder en krachtiger maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door blokkades en beperkende overtuigingen op te ruimen. Natuurlijk is gezond eten en drinken, een goede nachtrust en voldoende lichaamsbeweging een basis, waarin al veel uitdagingen kunnen bestaan om dit te optimaliseren.

Je kunt het beste helen als je in balans bent, dus daarom hier een interessante TIP:
Het kloppen op specifieke punten van het lichaam, helpt om specifieke emoties in evenwicht te brengen. Zo is het punt in het midden boven de bovenlip, tussen de neus en de bovenlip gerelateerd aan het zenuwstelsel en in te zetten bij stress. Je kunt op dit punt kloppen/tappen als je het gevoel hebt dat je alles zelf moet doen, als je niet kan loslaten, als het je boven je hoofd groeit, als je het idee hebt dat je je achterstand nooit inhaalt, als je denkt dat je (nog) harder moet werken, …… Je kunt zo’n 30 seconde tappen en dit regelmatig verspreid over de dag herhalen.

De Reuzenbalsemien is de bloem die als remedie wordt gebruikt bij thema’s die betrekking hebben op geduld.

Om verschillende emoties in evenwicht te brengen bestaat er de mogelijkheid om workshops bij praktijk IdeREEN te volgen, zie https://www.idereen.nl/workshop-stoppen-met-emotie-eten/  Deze workshops hebben als doelgroep: vrouwen die zich bewust zijn dat zij emotie eters zijn. Wanneer jij een andere belemmerende gewoonte hebt die je gebruikt wanneer je stress hebt, ben je ook van harte welkom tijdens deze workshops. De technieken die je leert werken daar ook goed bij.

Deze workshops zijn 4 keer, zodat je 3 weken, 21 dagen hebt om het geleerde te integreren in je systeem, om er een gewoonte van te maken. Zo is de cirkel weer rond, want je begon met lezen dat het goed is om een gewoonte te doorbreken, maar leest nu ook dat een gewoonte heel helpend kan zijn. Gewoonten geven houvast, structuur en een gevoel van controle.

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn gemaakt in de therapeutische tuin. Als je de komende tijd naar een consult komt, staan er, mits op voorraad, bij de ingang van de praktijk producten van eigen kweek. Ook zaden en stekjes zet ik voor de liefhebber klaar. De zelfgemaakte zalven hebben al veel mooie resultaten gegeven. Je vindt er gedroogde kruidentheeën en een herbruikbaar stoffen theezakjes samengesteld tot leuke cadeautjes. Het geld wat ik hiermee verdien, gebruik ik om onze therapeutische tuin verder te kunnen ontwikkelen.

Tot slot een zin waar mijn oog op viel bij het lezen van een boek tijdens mijn vakantie was: Niets van wat je doet mag ten koste gaan van jezelf, noch van anderen. Voor jou de vraag of dit geldt voor de dingen die jij doet.